سفارش تبلیغ
صبا ویژن
کمیل کسان خود را بگو تا پسین روز پى ورزیدن بزرگیها شوند و شب پى برآوردن نیاز خفته‏ها . چه ، بدان کس که گوش او بانگها را فرا گیرد ، هیچ کس دلى را شاد نکند جز که خدا از آن شادمانى براى وى لطفى آفریند ، و چون بدو مصیبتى رسد آن لطف همانند آبى که سرازیر شود روى به وى نهد ، تا آن مصیبت را از او دور گرداند چنانکه شتر غریبه را از چراگاه دور سازند . [نهج البلاغه]
 
چهارشنبه 96 اسفند 16 , ساعت 9:12 صبح
لشگر 27 شهید همت

«ماه همراه بچه‌هاست» از کتاب‌های مربوط به شهید همت است که وجوه مختلف این شخصیت را به تصویر کشیده و قابلیت این را دارد که یک نسخه سینمایی هم با اقتباس از آن ساخته شود.

خبرگزاری مهر-گروه فرهنگ: کتاب «ماه همراه بچه‌هاست» نوشته گلعلی بابایی، دومین سرگذشت نامه مجموعه «بیست و هفت در بیست و هفت» است که نشر 27 بعثت منتشر کرده و محور آن شخصیت شهید محمدابراهیم همت است. پیش از این کتاب و به‌عنوان شماره یک، کتاب «در هاله‌ای از غبار» با محوریت شخصیت حاج احمد متوسلیان چاپ شد که پایه و اساس فیلمنامه فیلم سینمایی «ایستاده در غبار» قرار گرفت.

نکته بارز و مثبت این کتاب که سبک و سیاق نگارشی‌اش مانند «در هاله‌ای از غبار» است، جامع‌الاطراف بودن روایت درباره شخصیت اصلی است. یعنی روایت افراد مختلف و کسانی که با شهید همت یا متوسلیان حشر و نشر داشته‌اند، به طور متمرکز گردآوری و تدوین شده است. در این راه هم از اکثر منابعی که پیش‌تر به چاپ رسیده‌اند، استفاده شده است. مثلا در «ماه، همراه بچه‌هاست» از کتاب‌های چاپ شده توسط ناشران مختلف، مصاحبه‌های انجام گرفته و سخنرانی‌های پیاده شده شهید همت استفاده شده است. بنابراین تکثر راویان، یکی از نقاط قوت این کتاب است.

به طور طبیعی باید مخاطبانی به سمت چنین کتاب‌هایی بروند که حوزه علاقه‌مندی‌شان در زمینه مطالعه، مستندات و تاریخ دفاع مقدس و جنگ باشد. ولی کتاب پیش رو مانند «در هاله‌ای از غبار» با لحن داستان‌گونه نوشته شده و مخاطب عام حوزه جنگ را هم اغنا و ارضا می‌کند. بنابراین از حیث ژانر می‌توان آن را در زمره زندگینامه‌های داستانی طبقه‌بندی کرد و کار جالبی که نویسنده اثر انجام داده، این است که به جای روایت خطی سیر حوادث از تولد تا شهادت همت، ابتدای کتاب را به شهادت این شخصیت اختصاص داده و پایان بندی اثر نیز به ابتدای کتاب ارجاع دارد. به این ترتیب برای مخاطبی که شاید مطالب پراکنده ای از شهید همت شنیده باشد، جذابیت‌زایی می شود.

درباره شهید همت و عموم فرماندهان جوان سال‌های جنگ این تلقی اشتباه وجود دارد که آنان صرفا جوانانی با اخلاص و پاک باخته بودند که از سر همین اخلاص هم به شهادت رسیدند اما جوانانی چون همت، حسن باقری، علیرضا عاصمی یا متوسلیان و... چهره‌هایی نابغه بودند که در حوزه‌های استراتژی جنگ یا اختراعات نوین صاحب استعداد و خلاقیت زیادی بودند. استفاده حداکثری از حداقل امکانات هم از جمله رفتارهای مشابه این چهره‌هاست.

شاید عده زیادی از علاقه‌مندان شهید همت یا مخاطبان عام که این نام به گوششان خورده، ندادند که با هماهنگی‌های انجام شده، جمعی از خبرنگاران و نمایندگان رسانه‌های خارجی که در سال‌های جنگ در ایران حضور داشتند، به منطقه جنگی رفته و توسط شهید همت توجیه شدند که عراق کشور مناسبی برای برگزاری کنفرانس سران عدم تعهد نیست. به تعبیر نویسنده کتاب، تیر آخر در این زمینه توسط خلبان شهید عباس دوران به هدف خورد که طی عملیاتی شهادت طلبانه، هواپیمای فانتوم خود را به ساختمانی در مرکز بغداد کوبید و این امر را ثابت کرد که عراق اصلا محل مناسبی برای برگزار کنفرانس بین‌المللی نیست و برگزاری همایش مذکور در شهر دهلی نو انجام شد.

بنابراین گفتگو با رسانه‌ها و طیف‌های مختلف مخاطبان از دیگر مهارت‌های شهید همت بوده که در کتاب پیش رو، به خوبی تصویر می شود. همان طور که اشاره شد که برخی از علاقه مندان شهید همت شاید ندادند که او چنین کاری را در زمینه گفتگو (یا در واقع یک نشست خبری) با رسانه های خارجی انجام داده، بد نیست به این جزئیات و اطلاعات هم اشاره کنیم، این شهید در سال‌های جوانی، اقدام به اجرای نمایشنامه و تئاتر می‌کرده که البته با قرار گرفتن در روند سریع حوادث انقلاب ناچار به کنار گذاشتن این علاقه؛ و اقدام به پخش فیلم‌های مستند و سینمایی برای روستائیان و ساکنان مناطق محروم و فعالیت های فرهنگی از این دست می‌کند.

نثر کتاب «ماه همره بچه‌هاست» مانند «در هاله‌ای از غبار» سنگین و سخت خوان نیست. ضمن این که در مسیر جذابیت‌زایی روایت، همان طور که اشاره شد، گلعلی بابایی برخی فرازها و حتی گاهی متن کامل سخنرانی پیاده شده شهید همت را آورده است. در کنار این سخنرانی‌ها که جنبه مستندگونه کتاب را تقویت می‌کنند، مکالمات بی‌سیم قرارگاه و ارتباطات رادیویی همت در طول نبردهای مختلف با نیروهای تحت فرمان و نظارتش نیز درج شده که وجه مستند و حماسی کتاب را ارتقا می دهند. از این حیث هم خواننده تخصصی و پژوهشگر از مطالب کتاب استفاده خواهد کرد و هم مخاطب عام با وجوه دیگر شخصیت شهید همت آشنا می‌شود.

مطالبی که در کتاب آمده، چه در قالب مکالمات پیاده شده بی‌سیم، چه صحبت‌های همرزمان و همسر شهید و چه روایت دانای کل راوی اثر، از این منظر مثبتند که خواننده ای که اسم همت به گوشش خورده باشد، با رنج ها و چگونگی همت شدنِ همت آشنا خواهد شد. چون عموما شهید همت را به عنوان یک فرمانده موفق و خوش اخلاق می‌شناسیم اما جزئیات سختی‌هایی که او در نبرد کشیده و بار یا بارهای مسئولیتی که به دوش داشته، عموما به طور جزئی بیان نشده اند. اما کتاب هایی چون «ماه همراه بچه هاست» یا «شراره های خورشید» این موضوع را با شفافیت و جزئیات کامل پیش روی مخاطب می گذارند. بنابراین یکی از نکات مثبت کتاب پیش رو، این است که همتِ پیش خانواده، همتِ پیش دوستان و همتِ هنگام نبرد را با هم به تصویر می کشد.

از جمله مولفه‌های شخصیتی شهید همت، تاثیرگذاری‌اش در دوران حیات و پس از شهادتش است. با وجود چاپ و انتشار کتاب‌های خوب و جامع درباره این شهید، هنوز مشخص نیست چرا آثار تصویری و سینمایی درباره وی ساخته و پرداخته نمی‌شود. به هر حال چنین شخصیت‌هایی حقیقتا جزئی از میراث معنوی کشور هستند؛ می‌توان به جرات گفت که متعلق به گفتمان یا جناح خاصی نیستند و بین مردم کشور محبوبیت زیادی دارند. طبیعتا روایت و تصویر سلحشوری های فرماندهانی از این دست، هم از لحاظ حماسی و هیجان‌انگیزی جذابیت دارد هم از منظر اخلاقی و همان بحث میراث معنوی.

فردا هفدهم اسفندماه سالروز شهادت «همت» است و سی و شش سال از این واقعه تلخ و عروج شیرین می‌گذرد.

لینک مطلب در مهر: http://www.mehrnews.com/news/4235279


یکشنبه 96 اسفند 13 , ساعت 9:35 صبح
طرح کتاب

اجرای طرح‌های فروش کتاب با تخفیف‌های ویژه، هر سال در آستانه نوروز در دستورکار کتابفروشی‌ها و ناشران مختلف قرار می‌گیرد؛ تأثیر این طرح‌ها بر بازار کتاب چیست؟

خبرگزاری مهر-گروه فرهنگ: بازارهای مختلف به طور عمومی‌در روزهای پایانی سال و مشرف به عید نوروز، تخفیف‌هایی را برای مشتریان خود در نظر می‌گیرند. بین عمومی‌ترین این بازارها می‌توان از بازار پوشاک و لباس نام برد که با اعلام حراج‌های مختلف، سیل مشتریان را پذیرا می‌شوند. در نظر گرفتن تخفیف برای مخاطبان اما تنها به بازار مواد پوشیدنی و دیگر اقلام رفاهی خلاصه نمی‌شود و متولیان بازار نشر هم در ایام نزدیک عید تخفیف‌هایی را برای مشتری‌های در نظر می‌گیرند.

امسال هم برخی از ناشران و کتابفروشان تهران، تخفیف‌های مختلفی را برای مخاطبان و مراجعان خود در نظر گرفتند که بررسی شان بی لطف نیست. البته این کار توسط برخی از ناشران انجام شد و نکته مهم هم این بود که هر ناشر یا کتابفروش، بسته به سیاست‌های خود، مبالغ مختلفی را برای تخفیف به مخاطبان در نظر گرفت.

مسکنی برای معضل گرانی کاغذ!

یکی از ناشرانی که رقم نسبتا بالایی را برای تخفیف عیدانه خود در نظر گرفت، نشر ثالث است. مسئولان این نشر علت در نظر گرفتن این تخفیف را با رقم 41 درصد، نزدیک بودن عید و آخر سال و مشکلات مربوط به کاغذ عنوان کرده‌اند.

دست اندرکاران مشغول در این نشر می‌گویند این روزها کاغذ گران شده، قیمت کتاب بالا رفته و قدرت خرید مردم پایین آمده است. تخفیف موردنظر هم فقط مربوط به کتاب‌هایی می‌شود که توسط ثالث چاپ شده‌اند و مدت آن هم از دوم تا نهم اسفند بوده است. این رویکرد باعث می‌شود پخشی‌هایی هم که از این ناشر خرید می‌کنند، خرید 4 تا 6 ماهه خود را در این بازه زمانی داشته باشند. بنابراین شرکت‌های پخش کتاب هم، آثار مورد نظر خود را با همین درصد تخفیف از این ناشر خریداری کردند.

به تعبیر مدیران نشر ثالث، این تخفیف شاید موجب ضرر باشد ولی به علت نقدینگی و خرید کاغذ امری اجتناب ناپذیر است. چنین کاری در چنین مقطعی از سال، باعث گردش حساب و خالی شدن انبارهای کتاب می‌شود؛ خالی نشدن انبار یکی از مشکلات و علل چاپ نکردن آثار جدید است.

اما نکته جالب درباره این تخفیف این است که مخاطبان، بیشتر مشغول خرید کتاب‌های گران قیمت می‌شوند. به‌عنوان مثال در میان کتاب‌های نشر ثالث بیشترین اقبال در این دوره از تخفیف‌های نوروزی به کتاب‌های ترجمه شده توسط بیژن اشتری بوده است. دوره و مجموعه کتاب‌های تاریخی که این مترجم ترجمه و نشر ثالث چاپ کرده حدودا 600 تا 700 هزار تومان قیمت دارند که با در نظر گرفتن تخفیف مورد نظر، این روزها با قیمت حدود 300 هزار تومان به فروش رفتند.

تخفیف‌های ویژه خرید اینترنتی

از طرف دیگر مسئولان انتشارات نگاه هم در آستانه عید امسال، تخفیف 33 درصدی را برای همه کتاب‌هایشان در نظر گرفتند. البته این تخفیف شرطی دارد و آن خرید اینترنتی از سایت این ناشر است. یعنی تخفیف مورد اشاره فقط برای خرید اینترنتی است و اگر مخاطبی قصد خرید حضوری را هم از فروشگاه این ناشر داشته باشد باید ثبت سفارش خود را به صورت اینترنتی انجام بدهد.

این ناشر روزهای پایانی سال گذشته، تخفیف 41 درصدی را در نظر گرفته بود که این رقم امسال 33 درصد شده و در کنارش پست سفارشی رایگان به شهرستان‌ها هم در نظر گرفته شده است. مسئولان این نشر در پاسخ به علت این طرح می‌گویند قصد دارند امکانی را برای مخاطبان شهرستانی خود فراهم کنند تا ناچار به سفر به تهران نباشند. بنابراین طرح تخفیف آستانه عید نگاه به صورت اینترنتی همراه با پست برای شهرستان‌ها خواهد بود.

پرسش درباره چرایی این طرح به این پاسخ می‌رسد که «ما در طول سال تخفیف‌های مختلفی را در نظر گرفتیم؛ تخفیف‌هایی مانند روز مادر، روز پدر، تخفیف‌های سه شنبه و ... . ما انتشاراتی نیستیم که در طول سال تخفیف نداشته باشیم و فقط پایان سال به این کار رو بیاوریم. به هر حال این تخفیف‌ها در پایان سال، برای حمایت و همراهی کردن با مخاطبان برای کتاب عیدی دادن است.»

ترفندی برای درمان رکود

یکی دیگر از ناشران و کتابفروشانی که برای ایام نزدیک عید نوروز ، تخفیف در نظر گرفته، نشر چشمه است که جشنواره اینترنتی تخفیف‌هایش همچنان برقرار است. طرح این ناشر نیز مربوط به خرید اینترنتی کتاب‌های چاپ شده توسط آن است و رقم تخفیف  25 درصدی برای آن در نظر گرفته شده است.

مسئولان این نشر در پاسخ به دلیل اجرای این طرح می‌گویند: خرید شب عید به طور معمول متقاضی‌های زیادی دارد و مخاطبان می‌خواهند کتاب بخرند تا بخوانند یا عیدی بدهند. عده زیادی از مخاطبان ما در شهرستان‌ها هستند و اگر طرح تخفیف نزدیک عید فقط به کتابفروشی‌های چشمه محدود شود، ناچار به سفر به تهران اند. بنابراین خواستیم تا این خرید برای همه آسان باشد.

مطالعه و بررسی اظهارات ناشران و گزارش پیش‌رو نشان می‌دهد، در نظر گرفتن تخفیف همیشه به علت باقی ماندن محصول در انبار و تلاش برای رد کردن آن به دست مشتری نیست. تخفیف در بازار کتاب کشور که به طور کلی و عمومی، راکد و نامناسب توصیف می‌شود، یک راه حل و ترفند است که همان طور که ابتدای گزارش مطرح شد، بسته به سیاست ناشران و کتابفروشان در نظر گرفته و اعمال می‌شود.

به هر حال با وجود تخفیف‌هایی که ناشران در این روزها در نظر می‌گیرند، می‌توان امیدوار بود بازار خوبی برای خرید کتاب هم جهت مطالعه و هم جهت عیدی دادن به وجود بیاید.

لینک مطلب در مهر: http://www.mehrnews.com/news/4235782



لیست کل یادداشت های این وبلاگ